Chinese ambassadeur bezoekt Zutphen

Donderdag 24 mei bracht de Chinese ambassadeur, de heer Wu Ken, een bezoek aan Zutphen. Hij was hier op uitnodiging van de bedrijven Qlip en FrieslandCampina. Burgemeester Annemieke Vermeulen ontving hem in het oude stadhuis, waar hij in gesprek ging met Zutphense ondernemers. De ambassadeur wilde inzicht krijgen in de lokale economie, kennis maken met ondernemers en een beeld krijgen van hoe de lokale overheid omgaat met ondernemers.

Qlip en FrieslandCampina zijn zeer actief in de zuivelindustrie op de Chinese markt. De ambassadeur combineerde dit bezoek met een kennismaking met de lokale overheid en haar bedrijfsleven. Hij ging in gesprek met verschillende Zutphense ondernemers. Vier van hen hebben een relatie met China.

Chinese ambassadeur, groepsfoto

De Chinese ambassadeur, de Chinese delegatie, burgemeester Annemieke Vermeulen, ondernemers en enkele medewerkers gemeente

Terlet, dat verpakkingsmachines maakt voor de voedselindustrie, voert uit naar China. Solidus Solutions levert verpakkingen en producten aan China (zoals de fruitmasters doos). Het net gestarte bedrijf Playnetic maakt energieneutrale en interactieve speeltoestellen en de ondernemers van Divine Lounge ontwikkelen, produceren en verkopen tuinmeubilair. Allebei hebben ze de weg naar China gevonden.

Ook ondernemer Geert-Jan Damhuis van Figaro Hairdesign heeft een sterke connectie met China. Hij is hairdesigner en werkt samen met de grote Chinese modeontwerper Sheguang Hu. Samen reizen ze de wereld over.

De ambassadeur ging ook in gesprek met Anita Hermsen van De Fiere Wijnakker. Mark Schuitemaker, manager van Zutphen Promotie, vertelde over de internationale samenwerking binnen het Hanzestedenverbond.

In het oude stadhuis stond de Chinese ambassadeur stil bij zijn eerste bezoek aan Zutphen en zijn eerste ontmoeting met een vrouwelijke burgemeester. Hij is onder de indruk van de snelheid waarmee de aanwezige ondernemers werken en schakelen. Tot slot sprak hij zijn vertrouwen uit in de samenwerking tussen China en Zutphen en haar ondernemers. De ambassadeur juicht het ontwikkelen van stedenbanden tussen Zutphen en China toe als basis voor een verdere en intensievere samenwerking.

Ambassadeur en burgemeester

Burgemeester Annemieke Vermeulen en Chinese ambassadeur Wu Ken

Burgemeester Annemieke Vermeulen: “Het was een eer om de Chinese ambassadeur te mogen ontvangen in Zutphen. Dit bezoek biedt kansen en het kan deuren openen. De Chinese ambassadeur heeft een goed beeld gekregen van onze prachtige bedrijven. Ik ben trots op de Zutphense ondernemers. Zij hebben zichzelf en Zutphen goed op de kaart weten te zetten. Qlip en FrieslandCampina wil ik bedanken voor de totstandbrenging van deze ontmoeting.”