Vervanging openbare verlichting

Tot en met 13 december vervangen we 152 lichtmasten en 760 armaturen in de binnenstad en de wijken Centrum-De Hoven, Waterkwartier, Leesten, Noordveen en Warnsveld.

De huidige lampen zijn verouderd en nodig aan vernieuwing toe. Een deel van de lichtmasten is al ouder dan 40 jaar en een groot aantal armaturen ouder dan 20 jaar. De kosten worden betaald uit het vervangingskrediet dat een aantal jaren geleden is vastgesteld.

Duurzaam

De nieuwe armaturen hebben duurzame LED verlichting. De LED verlichting zorgt voor beter licht op straat en minder onderhoud. LED is 30 tot 50% energiebesparend en geeft een ander lichtbeeld. Bij traditionele verlichting is veel zogenaamd strooilicht. Dit betekent dat de hele omgeving verlicht wordt. LED verlichting wordt meer gestuurd. Het verlicht alleen de openbare ruimte en niet de hele omgeving. Zo wordt minder overlast ervaren.  

Masterplan licht Binnenstad

De grootschalige vervanging van de verlichting in de binnenstad is onderdeel van het masterplan ‘Natuurlijk licht’ in de binnenstad van Zutphen. Het streven is om natuurlijk licht in de binnenstad te creëren. Bij de ontwikkeling van het lichtplan zijn de commissie Ruimtelijk Kwaliteit en Cultuurhistorie, een groep inwoners en gebruikers van het centrum betrokken. Studio DL ontwikkelde een concept waarbij licht bijdraagt aan de sfeer in de stad. De ontwerpers spreken van een ‘aangenaam, natuurlijk lichtbeeld zonder verblinding’.

Werkzaamheden

Tijdens de werkzaamheden kan het voorkomen dat een pand een aantal uren minder goed bereikbaar is. Of dat er hinder is doordat parkplaatsen bezet worden door werkmateriaal of -voertuigen. Ook kan er een tijdelijke omleiding zijn, omdat de straat even niet bereikbaar is.

Planning

  • Leesten: van 16 september tot en met 11 oktober
  • Noordveen: van 23 september tot en met 18 oktober
  • Centrum-De Hoven: van 30 september tot en met 13 december
  • Warnsveld: van 14 oktober tot en met 15 november
  • Waterkwartier: van 4 november tot en met 6 december

Planning werkzaamheden binnenstad is online te volgen

Aannemer Spie voert de werkzaamheden in de binnenstad uit. De aannemer heeft een online kaart gemaakt waarop u kunt zijn wanneer zij in welke buurt aan het werk gaan.