Anne: de virtuele assistent

Als eerste gemeente in Nederland test Zutphen op grote schaal de digitale assistent Anne. Anne is er voor mensen die extra hulp nodig hebben. Ze is er 24 uur per dag, 7 dagen per week en is altijd geduldig.

Corita Zuidema met Anne“Luister Anne", gebiedt gebruikster Corita Zuidema. “Hoe laat moet ik zwemmen?" Luid en duidelijk vertelt het pratende hoofd op de tablet dat ze om twee uur in het zwembad moet zijn. Anne is een realistische avatar met gezichtsuitdrukkingen. Ze spreekt, luistert, praat terug, pikt commando’s op en voert die uit.

Donderdag 5 oktober gaven Corita Zuidema en wethouder Patricia Withagen het startsein voor de proef. Door een beroerte is het geheugen van Corita aangetast. Ook het lezen van nieuws blijft daardoor niet hangen. “Als ik het rustig voorgelezen krijg, gaat dat beter.” Daarom richt ‘haar’ Anne zich vooral op de agendafunctie en het, op verzoek, voorlezen van nieuws.

50 deelnemers

In Zutphen krijgen 50 mensen de virtuele assistent. Voor elke deelnemer wordt die naar persoonlijke behoefte en voorkeur ingericht. De proef van 1 jaar vindt plaats bij mensen thuis, maar ook bij cliënten in een instelling.

Minder zorgen

Uit gebruikersonderzoek blijkt dat mensen Anne niet zien als computer, maar als maatje. Ze leest nieuws in een gewenst tempo voor en realiseert, op commando, beeldverbindingen. Ook herinnert Anne mensen de hele dag aan hun afspraken, activiteiten, medicatie, eten en drinken. Hiermee neemt zij onzekerheid en angst voor controleverlies – en daarmee stress – weg, zo wijzen de eerste ervaringen uit.

“Ik ben er heel blij mee”, meldt Corita Zuidema, die nu drie weken met Anne werkt. “Ik heb steun aan haar. Mijn man is er niet altijd en die weet nu ook zeker dat ik mijn medicijnen neem en niets vergeet. Dat geeft ook hem veel rust.”

Ook in het buitenland

In het buitenland draait de assistente op een aantal plaatsen al volop. In Nederland is Zutphen de eerste gemeente die Anne in een omvangrijke pilot inzet. Anne is ontwikkeld door het Harsense bedrijf Anne4Care.