Historisch gebouw als omhulsel voor modern transformatorhuis

Lang geleden is in de muur aan de achterkant van het voormalige Broederenklooster een inpandig transformatorhuisje geplaatst. Nu het klooster verkocht is, moet het transformatorhuisje verplaatst worden. Maar waar plaats je een lelijk transformatorhuisje in een historisch gebied? De zoektocht leverde een plek op in de historische tuin aan de Rosmolensteeg. Daar verrijst een houten schuurtje met een pannen dak dat volledig past in de omgeving én tegelijkertijd voldoet aan de moderne veiligheidseisen.

Een transformatorhuisje verplaatsen is makkelijker gezegd dan gedaan, vertelt projectleider Jan Hofstede. ‘Een transformatorhuisje is natuurlijk foeilelijk. Echter, volgens de maatstaven van Liander moet het huisje zo dicht mogelijk bij de huidige locatie geplaatst worden. Dat betekent dat ie midden in historisch gebied komt te staan. In overleg met archeologie, monumentenzorg, de nieuwe eigenaar van het klooster en Liander zijn we op zoek gegaan naar de meest ideale plek.

Stadsmuur

De beste locatie bleek de historische tuin aan de Rosmolensteeg. Hier bevindt zich een fietsenstalling, voorheen gebruikt door de medewerkers van het Stedelijk Museum. ‘Die fietsenstalling halen we weg. Ongeveer op dezelfde plaats bouwen we een historisch verantwoord huisje van hoogwaardige materialen. Volledig in harmonie met de omgeving. Bijkomend voordeel is dat ook een stukje van de stadsmuur weer beter in het zicht komt.’

Bouwtekening transformatorhuisje

Strenge eisen

Een omhulsel van een transformatorhuisje moet voldoen aan allerlei strenge veiligheidseisen. Jan Hofstede: ‘Liander heeft precies omschreven hoeveel ruimte er omheen moet zijn, hoe ver de deuren open moeten kunnen, hoe de ventilatie voor de koeling moet zijn, enzovoort. Bovendien is een transformatorhuisje heel erg zwaar en dat stelt hoge eisen aan de fundering’.

De plaatsing en bouw van het huisje vindt plaats onder toeziend oog van de afdeling Archeologie. De verwachting is dat de werkzaamheden rond de zomer klaar zijn.