Paspoort

U kunt uw paspoort aanvragen bij de gemeente waarin u woont. Een paspoort is 10 jaar geldig als u bij de aanvraag 18 jaar of ouder bent, of 5 jaar als u bij de aanvraag jonger bent dan 18 jaar.

Maak een afspraak of loop binnen tussen 8.30 en 11.00 uur.

Online een afspraak maken

Kosten

 • Paspoort € 65,30
 • Paspoort tot en met 17 jaar € 52
 • Zakenpaspoort € 65,30
 • Toeslag spoedaanvraag € 47,55

Aanvragen

Iedereen moet persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en het ophalen van het paspoort, dus ook (jonge) kinderen. Binnen 5 werkdagen kunt u uw nieuwe paspoort ophalen.

Kunt u (door een lichamelijke beperking) niet naar het stadhuis komen? Of woont u in een verzorgings- of verpleeghuis? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 0575.

Meenemen

 • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft, ook als deze verlopen zijn, ook als deze niet Nederlands zijn.
 • 1 pasfoto. De vakfotograaf kent de vereisten voor een pasfoto.
 • Jonger dan 18 jaar? Neem een ingevuld toestemmingsformulier reisdocument minderjarige (pdf, 139KB) én legitimatiebewijs van beide ouders mee (of van degene die het gezag heeft over het kind). Als de ouders meekomen naar de gemeente, kunnen ze het formulier ter plekke invullen. Woont een van de ouders / gezaghouders in een andere gemeente? Dan kan die gemeente een gelegaliseerde (en door u ondertekende) toestemmingsbrief opstellen. De ouder / gezaghouder hoeft dan niet langs te komen.
 • Geld: u betaalt het paspoort bij de aanvraag met pin of contant.

Kinderen

 • Reist u met uw kind naar het buitenland? Dan moet uw kind een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Ook als uw kind jonger is dan 14 jaar.
 • Neem een ingevulde toestemmingsverklaring (pdf, 139KB) mee als je jonger dan 18 jaar bent en een paspoort wilt aanvragen.
 • Heeft u als ouder een andere achternaam dan uw kind(eren), of reist u als begeleider met een kind dat jonger is dan 18 jaar? Dan kunt u problemen krijgen bij de persoonscontrole op een luchthaven (of landsgrens) als u alleen met de kind(eren) reist. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder of gezaghouder is. Informatie hierover vindt u op de website van het ministerie van Defensie.

Spoedaanvraag

Heeft u uw nieuwe paspoort sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. Vraag het paspoort vóór 14.00 uur aan, dan kunt u het de eerstvolgende werkdag vanaf 9.30 uur afhalen. Hiervoor moet u wel meer betalen.

Uw paspoort kwijt, gestolen of gevonden

Ben u uw paspoort kwijt, of is het gestolen? Meld dit dan bij ons. U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. Meer over paspoort kwijt, gestolen of gevonden.

Meer informatie

Zakenpaspoort of 2e paspoort, vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort, noodpaspoort.

Wat is het verschil tussen een paspoort en een identiteitskaart?

Fraude met identiteitsbewijzen