Paspoort

U kunt uw paspoort aanvragen bij de gemeente waarin u woont. Een paspoort is 10 jaar geldig als u bij de aanvraag 18 jaar of ouder bent, of 5 jaar als u bij de aanvraag jonger bent dan 18 jaar.

Alleen op afspraak

Vanwege de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn de openingstijden van het stadhuis aangepast. U kunt alleen in het stadhuis terecht op afspraak. Meer informatie over afspraak maken.

Online afspraak maken

Kosten

 • Paspoort vanaf 18 jaar € 73,20
 • Paspoort tot en met 17 jaar € 55,35
 • Zakenpaspoort € 73,20
 • Toeslag spoedaanvraag € 49,85

Aanvragen en ophalen

Iedereen moet persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en het ophalen van het paspoort, dus ook (jonge) kinderen. Na 5 werkdagen kunt u uw nieuwe paspoort ophalen. Kinderen die jonger zijn dan 12 jaar moeten bij het ophalen van hun paspoort minimaal 1 ouder (die het gezag heeft) meenemen.

Kunt u (door een lichamelijke beperking) niet naar het stadhuis komen? Of woont u in een verzorgings- of verpleeghuis? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 0575.

Meenemen naar het stadhuis

 • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft, ook als deze verlopen zijn, ook als deze niet Nederlands zijn.
 • 1 pasfoto. De vakfotograaf kent de vereisten voor een pasfoto.
 • Jonger dan 18 jaar? Neem een ingevuld toestemmingsformulier reisdocument minderjarige (pdf, 238 kB) én legitimatiebewijs van beide ouders mee (of van degene die het gezag heeft over het kind). Als de ouders meekomen naar de gemeente, kunnen ze het formulier ter plekke invullen. Woont een van de ouders / gezaghouders in een andere gemeente? Dan kan die gemeente een gelegaliseerde (en door u ondertekende) toestemmingsbrief opstellen. De ouder / gezaghouder hoeft dan niet langs te komen.
 • Geld: u betaalt het paspoort bij de aanvraag met pin of contant.

Kinderen

 • Reist u met uw kind naar het buitenland? Dan moet uw kind een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Ook als uw kind jonger is dan 14 jaar.
 • Neem een ingevulde toestemmingsverklaring (pdf, 238 kB) mee als je jonger dan 18 jaar bent en een paspoort wilt aanvragen.
 • Heeft u als ouder een andere achternaam dan uw kind(eren), of reist u als begeleider met een kind dat jonger is dan 18 jaar? Dan kunt u problemen krijgen bij de persoonscontrole op een luchthaven (of landsgrens) als u alleen met de kind(eren) reist. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder of gezaghouder is. Informatie hierover vindt u op de website van het ministerie van Defensie.

Spoedaanvraag of noodpaspoort

 • Heeft u uw paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, dan kunt u het de volgende werkdag na 10.30 uur ophalen. Hiervoor moet u wel meer betalen.
 • Heeft u uw oude paspoort niet meer? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. De aanvraag duurt dan waarschijnlijk wat langer.
 • Vertrekt u vandaag al? Neem dan contact op met de Marechaussee voor een noodpaspoort.

Uw paspoort kwijt, gestolen of gevonden

Bent u uw paspoort kwijt of is het gestolen? Meld dit dan bij ons. U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. Een melding kunt u online doen. Er gaat dan meteen een bericht uit naar andere instanties, zoals de Marechaussee. Om deze melding te kunnen doen, heeft u DigiD nodig.

U kunt de vermissing ook melden als u een nieuw paspoort aanvraagt.

Let op: nadat u de vermissing aan ons heeft doorgegeven, is uw paspoort niet meer geldig. Vindt u uw paspoort terug? Lever die dan bij ons in.

Meer over paspoort kwijt, gestolen of gevonden.

Meer informatie

Zakenpaspoort of 2e paspoort, vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort, noodpaspoort.

Wat is het verschil tussen een paspoort en een identiteitskaart?

Fraude met identiteitsbewijzen