Paspoort of identiteitskaart kwijt, gestolen of gevonden

Meld bij de gemeente dat uw paspoort of identiteitskaart kwijt of gestolen is. U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. Vraag direct een nieuw document aan. Heeft u een paspoort of identiteitskaart gevonden? Lever deze dan bij ons in.

Vermissing of diefstal van uw identiteitskaart of paspoort

Bent u uw paspoort kwijt of is het gestolen? Meld dit dan bij ons. U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. U vult in het stadhuis een formulier in, waarin u uitlegt hoe u het oude document bent kwijtgeraakt. Dit geldt ook voor documenten die in het buitenland zijn vermist.

Nadat uw identiteit is vastgesteld, kunt u direct een nieuw document aanvragen en betalen. Neem daarvoor uw eventuele andere identiteitsbewijzen mee, zoals een Nederlands rijbewijs of identiteitskaart. Houd bij een vermissing rekening met een langere levertijd.

Uw oude identiteitskaart of paspoort teruggevonden?

Hebt u een nieuwe identiteitskaart of paspoort aangevraagd en vindt u daarna uw oude identiteitskaart of paspoort terug? Dan moet u uw oude identiteitskaart of paspoort inleveren bij de gemeente. Hebt u nog geen nieuwe identiteitskaart of paspoort aangevraagd, maar wel aangifte gedaan van vermissing, bijvoorbeeld in het buitenland? Ook dan moet u uw teruggevonden document inleveren bij de gemeente.

Problemen bij douane

Als u een nieuwe identiteitskaart of paspoort aanvraagt of als vermist opgeeft, wordt uw oude identiteitskaart of paspoort officieel ongeldig. Er komt een signalering op het document te staan. Die signalering is zichtbaar in de systemen die wereldwijd worden gebruikt. U krijgt problemen bij de douane als u gaat reizen met uw oude identiteitskaart of paspoort.

Identiteitskaart of paspoort gevonden door iemand anders?

Heeft iemand uw identiteitskaart of paspoort als gevonden voorwerp bij de gemeente ingeleverd? Dan wordt de identiteitskaart of paspoort vernietigd en krijgt u deze niet terug. Ook als u de vermissing nog niet heeft gemeld bij de gemeente.

Voor de veiligheid is deze kaart niet meer geldig. U moet dan een nieuwe identiteitskaart of paspoort aanvragen.