Paspoort of identiteitskaart kwijt, gestolen of gevonden

Meld bij de gemeente dat uw paspoort of identiteitsbewijs kwijt of gestolen is. Dit kan online, 24 uur per dag. U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. Vraag daarna zo snel mogelijk een nieuw document aan. Heeft u een paspoort of identiteitskaart gevonden? Lever die dan bij ons in.

Vermissing of diefstal van uw identiteitskaart of paspoort

Bent u uw paspoort kwijt of is het gestolen? Geeft dit bij ons aan. Een aangifte van vermissing kunt u online doen. Er gaat dan meteen een bericht uit naar andere instanties, zoals de Marechaussee. Om deze melding te kunnen doen, heeft u DigiD nodig.

U legt bij uw melding uit hoe u uw paspoort of identiteitsbewijs bent kwijtgeraakt. Na bevestiging van uw aangifte, is uw document meteen ongeldig verklaard.

U kunt de vermissing ook melden als u een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvraagt. Nadat uw identiteit is vastgesteld, kunt u direct een nieuw document aanvragen en betalen. Neem daarvoor uw eventuele andere identiteitsbewijzen mee, zoals een Nederlands rijbewijs.

Houd bij een vermissing rekening met een langere levertijd.

Uw oude identiteitskaart of paspoort teruggevonden?

Hebt u een nieuwe identiteitskaart of paspoort aangevraagd en vindt u daarna uw oude identiteitskaart of paspoort terug? Dan moet u uw oude identiteitskaart of paspoort inleveren bij de gemeente. Hebt u nog geen nieuwe identiteitskaart of paspoort aangevraagd, maar wel aangifte gedaan van vermissing, bijvoorbeeld in of vanuit het buitenland? Ook dan moet u uw teruggevonden document inleveren bij de gemeente.

Problemen bij douane

Als u een nieuwe identiteitskaart of paspoort aanvraagt of als vermist opgeeft, wordt uw oude identiteitskaart of paspoort officieel ongeldig. Er komt een signalering op het document te staan. Die signalering is zichtbaar in de systemen die wereldwijd worden gebruikt. U krijgt problemen bij de douane als u gaat reizen met uw oude identiteitskaart of paspoort.

Identiteitskaart of paspoort gevonden door iemand anders?

Heeft iemand uw identiteitskaart of paspoort als gevonden voorwerp bij de gemeente ingeleverd? Dan wordt de identiteitskaart of paspoort vernietigd en krijgt u deze niet terug. Ook als u de vermissing nog niet heeft gemeld bij de gemeente.

Voor de veiligheid is deze kaart niet meer geldig. U moet dan een nieuwe identiteitskaart of paspoort aanvragen.

Meer informatie

Wat moet ik doen als ik mijn paspoort of identiteitskaart kwijtraak in het buitenland?