Herinrichting Deventerweg

We gaan de Deventerweg opnieuw inrichten. Het gaat om het deel tussen de Van der Capellenlaan en de rotonde bij de Coerhoorsingel. De snelheid van het autoverkeer moet omlaag en de weg moet veiliger worden voor fietsers. De bestrating zelf wordt ook vernieuwd.

Aanleiding

Wij werken aan plannen voor de vernieuwing van de Deventerweg. Het deel tussen de rotonde en de verkeerslichten bij de Van der Capellenlaan wordt opnieuw ingericht.

Omwonenden denken mee over hoe de straat er uit moet komen te zien. Na de aanleg van de rondweg N348 en de herinrichting van de Van der Capellenlaan voldoet de Deventerweg niet aan de huidige verkeerseisen.

Ook is onderhoud van de weg nodig en moet het riool vervangen worden.

Samen met omwonenden

Omwonenden denken met ons mee over het ontwerp van de straat. Er zijn 2 bijeenkomsten geweest.

Korte terugblik op de 1e bewonersbijeenkomst

Op 21 september 2017 was de 1e bewonersbijeenkomst in het clubgebouw van Atletiekvereniging Hanzesport. Ongeveer 100 omwonenden bezochten de bijeenkomst en dachten mee over een ontwerp van de nieuwe Deventerweg. Ideeën die tijdens de 1e bijeenkomst werden genoemd waren bijvoorbeeld: maatregelen tegen te hard rijden, veiligere oversteekplaatsen, stil asfalt en 'slimme' verlichting.

1e bewonersavond 1e bewonersavond

Na de 1e bijeenkomst zijn de ideeën uitgewerkt tot 4 mogelijke plannen.

Terugblik op de 2e bewonersbijeenkomst

 Op 2 november 2017 was de 2e bewonersbijeenkomst. In Sutfene zijn 4 mogelijke plannen gepresenteerd aan 73 omwonenden.

De ideeën zijn verwerkt in 4 zogenaamde 'artist impressions': schetsen die een indruk laten zien hoe de Deventerweg er uit kan komen te zien. De ontwerpen waren op papier, maar ook in 3D gepresenteerd. Met een speciale techniek ('augmented reality') wordt nieuwe informatie over de werkelijkheid gelegd. Je ziet nog wel de tekening, maar er wordt extra informatie aan toegevoegd.

2e bewonersavond

Aan het eind van de avond mochten de aanwezigen kiezen voor hun favoriete plan.

2e bewonersavond kiezen

 

De 4 schetsen

  1. Optimaal maken van het bestaande profiel, zonder grote wijzigingen
  2. Schuin parkeren langs de ventwegen, met een combinatie van ventweg en fietspad. Tussen de parkeerplaatsen en rijbaan komen nieuwe bomen.
  3. Dit is de groene variant waarbij zoveel mogelijk wordt gezocht naar ruimte voor een dubbele rij bomen. De ventweg en rijbaan zijn gecombineerd.
  4. Hier wordt een dubbele bomenrij aangeplant waar een fietspad tussen ligt (dus vrij van de ventweg en rijbaan).

De omwonenden kozen tijdens de 2e bewonersbijeenkomst met grote voorkeur voor plan 4.

Het plan voor de herinrichting

variant 4

(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Bij 4 is het gelukt om zoveel mogelijk wensen van de omwonenden en die van de gemeente te verwerken in 1 ontwerp.

  • Een dubbele bomenrij
  • Meer parkeerruimte
  • Vrij liggende fietspaden
  • Een middengeleider om de rijbanen fysiek van elkaar te scheiden

Het uitwerken van de voorkeur kost meer tijd dan we als werkgroep hadden verwacht. We hebben veel contact gehad met verschillende partijen zoals externe adviesbureaus, stichtingen, vakspecialisten en nutsbedrijven. Het resultaat wordt besproken tijdes een bewonersbijeenkomst op 28 mei.

Deventerachterpad

Tijdens de bewonersbijeenkomsten bleek dat er ook wensen zijn om het Deventerachterpad aan te passen.

We bespreken deze wensen in overleg met aanwonenden, beheerders en gebruikers van de nabijgelegen clubgebouwen in aparte bijeenkomsten. Misschien zijn er wensen die passen in het budget van de herinrichting Deventerweg.

Planning

Een 3e bewonersbijeenkomst is op 28 mei. De werkzaamheden starten na de zomervakantie 2018.

Meer informatie

Nieuwsgierig naar hoe de Deventerweg er 50 jaar geleden uit zag? Of wilt u zelfs nog verder terug in de tijd kijken? Op Collectie Gelderland kunt u veel foto’s terugvinden.

Ook een informatiebijeenkomst bijwonen? Geef uw e-mailadres dan door via info@zutphen.nl onder vermelding van Bijeenkomst Herinrichting Deventerweg. U krijgt dan een uitnodiging.