Nieuwbouw Noorderhaven

Ten noorden van het spoor is een nieuwe woonbuurt in aanbouw: Noorderhaven. Een buurt met koop- en huurwoningen, kantoren, parken, pleinen, een haven en meer.

Op www.noorderhavenzutphen.nl ziet u welke woningen er komen in deze nieuwe wijk. En hoe u een woning kunt kopen of huren. Maar hoe ziet de woonomgeving in Noorderhaven eruit? En wat staat nog op de planning? U leest het hier!

Een overzichtstekening van Noorderhaven

Jachthaven

De jachthaven met groen rondom de havenDe wijk Noorderhaven heeft zijn eigen jachthaven. In de haven kunnen plezierboten aanmeren. Bijvoorbeeld om een bezoekje te brengen aan onze mooie stad. Voor inwoners is het een fijne plek om te wandelen of even te zitten aan het water. Er is altijd iets te zien!  

Pleinen

Aan de haven, voor het appartementengebouw Havenmeester, komt het Havenmeesterplein. Met bomen en plantenvakken, waar je op de stenen randen kunt zitten. Op de kop van de haven aan de IJssel komt aan beide kanten een pleintje met groen.  

Aan de Noorderhavenstraat, vlakbij het station, komt een Waterplein. Met fonteintjes om lekker te spelen en veel groen. Langs het Waterplein ligt de Stationsloper: de verbinding voor voetgangers en fietsers van het station via het Groote Bolwerk naar de Contrescarp. Dit wordt een kleurrijke verbinding dankzij de bloeiende planten. Hier krijgt ook het kunstwerk, dat vroeger op de Overwelving stond, een nieuwe plek.

Bomen in het groen voor de gebouwen

Kinderen spelen met water

Ettegerpark

Het Ettegerpark, tussen Kostverlorentunnel en Overweg, is bijna klaar. Het is vernoemd naar een Zutphense stadsarchitect. In het park ligt een skatebaan, waar je ook met een rolstoel vanaf kunt! Er zijn speeltoestellen, een waterpomp en wandelpaden. Natuurlijk komt er ook veel groen.

Bijzonder zijn de gemetselde muren. Deze komen van de oude vesting, die archeologen in Noorderhaven hebben opgegraven. En onder het park liggen de resten begraven van een scheepswrak uit de 17e eeuw. Dit is in 2014 gevonden bij de aanleg van de Marstunnel.

Belevingsroute

Op 11 plekken in Noorderhaven komen ‘kinetic wheels’. Als je aan deze stuurwielen draait, hoor je een stukje geschiedenis van de wijk

.De belevingsroute bij de jachthaven

Er zijn 11 thema’s:

 1. De Oude IJsselbrug
 2. De rivier de IJssel en de Hanzetijd
 3. IJzerhandel Reesink en het Koelhuis
 4. Van galgenveld tot houtzaagmolen
 5. De gasfabriek en de Voormars
 6. Het Coenenspark
 7. De Lijmerij
 8. Noorderhaven
 9. De vestingwerken van Zutphen
 10. De Zutphense Stadsaak
 11. De Tachtigjarige Oorlog

Adopteer een bloembak

Verspreid door de wijk komen 10 bloembakken, die buurtbewoners kunnen adopteren. De gemeente zorgt voor de bloembak en de grond, inwoners voor bloemen, planten en onderhoud. Interesse? Neem contact op via info@zutphen.nl.

Tijdelijke standplaats

Lekker een visje eten, verse kaas halen, een loempia of misschien een bloemetje… vlakbij het Havenmeesterplein is ruimte voor een (tijdelijke) standplaats. Er hebben zich verschillende belangstellenden gemeld. Deze zomer kun je er al terecht.

Een tijdelijke standplaats met bjvoorbeeld een foodtruck

Bekijk de plannen

Hieronder vindt u verschillende posters van de plannen. Hierop vindt u het voorlopig ontwerp van deze delen van Noorderhaven en sfeerbeelden. Heeft u vragen over deze plannen? Neem dan contact met ons op.

Waterplein (pdf, 1,4 MB)

Stationsloper (pdf, 1,5 MB). Hier leest u onder andere welke plantgroepen hier gepland zijn en die het hele jaar voor kleur zorgen.

Belevingsroute Noorderhaven (pdf, 1,5 MB). Hierop staat een kaart met alle locaties van de kinetic wheels.

Bloembakken (pdf, 1,3 MB). Hierop vindt u de geplande locaties en afbeeldingen van de bloembakken.

Havenmeesterplein (pdf, 1,6 MB)

Veld 2 en 3 (pdf, 1,3 MB)

Veld 4 (pdf, 1,18 MB)

Standplaats (pdf, 1,4 MB)