Fietsen en wandelen rondom De Hoven

In en rondom De Hoven kun je prachtig wandelen en fietsen. Er is genoeg te zien en te beleven! Bovendien is het gebied een mooie verbinding naar Veluwe en Achterhoek. Fietsen en wandelen wordt hier nog aantrekkelijker met een netwerk van routes. Wijkraad De Hoven, VVV, inwoners en andere partijen hebben hierover meegedacht.

Het routenetwerk bestaat uit 3 hoofdroutes met elk een eigen thema:

1. ‘Zutphense buitenhuizen’

Deze fietsroute van circa 25 km brengt de geschiedenis van de vroegere Zutphense adel in beeld. Het voormalige stadspaleis Hof van Heeckeren is het startspunt, nu de Zutphense musea. Vervolgens voert de route langs de adellijke buitenverblijven van weleer. Zoals het verdwenen Kasteel De Marsch, Huis Voorstonden en Kasteel Reuversweerd.

2. Wandelroute ‘De Empermeander’

Deze wandelroute van ongeveer 10 km volgt grotendeels de loop van de Empermeander, een oude riviertak van de IJssel. Je wandelt langs het water en doorkruist het met een trekpontje en via een vlonderpad.

3. Wandelroute ‘Tuindersdorp De Hoven’

Deze wandelroute volgt de dorpsrand van De Hoven en verbindt allerlei plekken die te maken hebben met het historische tuinderskarakter van De Hoven. Je komt o.a. langs museum Boer Kip, de bijentuin aan de Hoveniersweg en Wasserij de IJsselstroom.

Planning

We gaan bekijken of voorstellen geschikt zijn. Grote delen van de routes bestaan al. We gaan aan de slag met het leggen van ontbrekende verbindingen en het verbeteren en ontwikkelen van mooie plekjes langs de routes. Dit doen we in overleg met andere betrokken partijen, zoals buurgemeenten, provincie, waterschap Vallei en Veluwe, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat.

Wilt u meer informatie? Mail dan naar rivierindestad@zutphen.nl.

Luchtfoto van gebied ten zuiden van De Hoven.