IJsselkade

De kade heeft een parkachtige inrichting gekregen. Er komen trappen waarop je heerlijk kunt zitten aan de IJssel. Fietsers en voetgangers hebben alle ruimte op de vernieuwde kade. De rijbaan heeft nieuwe bestrating en nieuwe verlichting gekregen. Daarnaast hebben we samen met waterschap Rijn en IJssel een deel van de waterkering vervangen.

Afbeelding_IJsselkade

        impressie toekomstige IJsselkade

Fotoalbum van de werkzaamheden

Fotoalbum: zo wordt het

Planning

Het werk aan de IJsselkade is verdeeld in twee fasen. De eerste fase is de herinrichting van de kade vanaf de Bult van Ketjen tot het waterwerk, plus de hele rijbaan. De tweede fase is het deel van de IJsselkade vanaf het waterwerk tot aan de Noorderhaven.
Waarschijnlijk gaan de werkzaamheden na de zomer van 2019 van start. In het najaar van 2020 is dan de hele IJsselkade klaar.

Wat gaat er nog gebeuren?

Waterwerk

Al vele zomers lang spelen er kinderen in en om het waterwerk op de IJsselkade. Terwijl vaders, moeders, opa’s en oma’s op een bankje toekijken. Het waterwerk blijft daarom op de kade. Wel krijgt het een opknapbeurt. Zodat de volgende generaties er ook plezier aan hebben.

Waterwerk IJsselkade

Riviertrappen

Langs de IJssel komen brede trappen. Hierop kan je heerlijk zitten en genieten van de zon en de langsvarende schepen. De trappen geven de rivier ook iets meer ruimte bij hoge waterstand.

Impressie van de riviertrappen op de IJsselkade

Historische kade Noorderhaven

Tijdens archeologische onderzoeken in de Noorderhaven hebben we een historische kademuur ontdekt. Deze kademuur is gebouwd in 1863, oorspronkelijk als vestingwerk. Na 1881 werd de muur in gebruik genomen als laadloskade. We onderzoeken of we deze zichtbaar kunnen inpassen in het ontwerp van de IJsselkade.

Horeca

Op de IJsselkade stond ‘eethuis de Kade’. Deze kiosk is gesloopt en er komt horeca op een nieuwe locatie op de kade. Hiervoor is een prijsvraag gehouden. De eigenaren van restaurant Lekker hebben de prijsvraag gewonnen en werken het ontwerp voor de nieuwe horeca verder uit.

Schets van nieuwe horeca op IJsselkade

Wat is al klaar?

Rijbaan IJsselkade

De hele rijbaan van de IJsselkade is onder handen genomen, vanaf de Bult van Ketjen tot aan het Stationsplein. Onder de grond zijn kabels en leidingen vervangen. Er is nieuwe bestrating gekomen en nieuwe verlichting.

Werkzaamheden op de rijbaan van de IJsselkade

Berkelbrug

Ter hoogte van de Berkelkade en de Kattenhavestraat mondt de rivier de Berkel uit in de IJssel. De brug over de Berkel is vernieuwd.

Berkelbrug bij de Berkelkade en Kattenhavestraat

Hoogwaterkering

Samen met het waterschap hebben we ook een deel van de hoogwaterkering vervangen. Deze beschermt de stad tegen hoog water en moet voldoen aan strenge normen. De hoogte van de kering is ongeveer gelijk. Er ligt wel een nieuwe deksteen op en de kering heeft een nieuwe bakstenen 'bekleding'.

Hoogwaterkering bij IJsselkade

Oorlogsmonument

Op 31 maart 1945 werden 9 verzetsstrijders doodgeschoten op de IJsselkade. Een 10e man overleefde. Een monument op de kade herinnert aan de executie. In overleg met de nabestaanden van de slachtoffers is dit monument verplaatst naar de plek van de moorden. Er is een gedenksteen bij geplaatst met de namen van de strijders.

Oorlogsmonument op de IJsselkade