Oude IJsselbrug

De oude IJsselbrug verbindt De Hoven en de binnenstad. Om deze verbinding te verbeteren, is er een breder en prettiger fiets- en voetpad aangelegd over de rivier. Dit loopt van de IJsselkade tot de Tichelbeeksewaard.

De verbreding van de brug is in 2017 tegelijk uitgevoerd met een grote onderhoudsbeurt. De officiële opening was op 12 december 2017.

De mooi verlichte oude Ijsselbrug

Wat is er allemaal gedaan?

Verbreding

Het oude fietspad is helemaal gesloopt. Er is een nieuwe constructie aangebracht om het bredere pad te dragen. Het fietspad en het deel voor de voetgangers worden van elkaar gescheiden door een lange bank. Hierin staan verwijzingen naar belangrijke momenten in de geschiedenis van Zutphen. De balustrade is van glas met een stalen balk bovenop.

Groot onderhoud

Aan de onderkant en bovenkant van de brug is onderhoud uitgevoerd. Het asfalt op de rijbaan is nieuw. De brug is beter bestand tegen hoge temperaturen en hoeft nu daarom niet of nauwelijks te worden gekoeld. De ‘machinekamer’ van de hefbrug is ook vervangen.

Schilderwerkschilderwerk

De boogbrug is geschilderd in een nieuwe kleur: grijsblauw (RAL 7031). Het ‘brugwachtershuisje’ heeft ook de nieuwe kleur gekregen. Omdat het materiaal niet te schilderen was, zijn hier nieuwe platen over aangebracht.

Tijdens de zomer van 2017 is de oude IJsselbrug 8 weken afgesloten geweest voor gemotoriseerd verkeer. Na afloop ontstond er beroering omdat een deel van de brug (de 'aanbrug') aan de Hovense kant niet was in het geschilderd. Via Facebook riep een bewoner op om samen de brug af te schilderen. Wij hebben daarom budget vrijgemaakt om de 'aanbrug' toch te laten schilderen in plaats van over 3 tot 5 jaar. 100 bewoners schilderden mee!

Trap naar Tichelbeeksewaard

Het voetgangerspad loopt van de IJsselkade naar de Tichelbeeksewaard. Met een trap kun je naar beneden en via de uiterwaarde naar De Hoven. De trap is in delen aangeleverd en ter plekke in elkaar gezet. Voor de trap is een hele staalconstructie gemaakt.

Verlichting

De brug heeft nieuwe, duurzame verlichting gekregen. De kleur van de verlichting verandert mee met de seizoenen. Zo heeft de brug elk jaargetijde een andere uitstraling. De verlichting is voor een groot deel verwerkt in de bank.

Fietspad

Het fietspad aan de Hovense kant is ook vernieuwd. Door platen van composiet aan te brengen, zijn de gladde ribbels op het fietspad verdwenen.

Fotoalbum oude IJsselbrug

Prachtige foto's van de werkzaamheden van start tot opening.