Vesting van de Toekomst

De gemeente heeft een visie Vesting van de toekomst gemaakt. Hierin staan ideeën om de oude vesting van de stad beter te laten zien. Op die manier moeten bewoners en bezoekers de geschiedenis kunnen beleven en koele plekken vinden op warme dagen. De gemeente wil de visie gebruiken om plannen voor de binnenstad rondom wonen, klimaat en verkeer op te pakken en te beoordelen.

Visie vesting van de Toekomst

De vesting is de grens van de oude binnenstad. In het verleden beschermde de vesting Zutphen vooral tegen vijanden. De vesting is nu een groen gebied met historische bouwwerken en water. De vesting biedt nu ruimte voor ontspanning en koele plekken in de stad. De grens van de oude binnenstad is een bron van informatie over de geschiedenis van Zutphen. De visie Vesting van de toekomst helpt om de geschiedenis en de vorm van de stad te begrijpen en te versterken.

Ideeën voor de toekomst

In de visie Vesting van de toekomst staan ideeën om de oude vesting beter te laten zien. Ook zijn er ideeën voor verkoeling van de binnenstad. De belangrijkste punten voor de toekomst zijn:

• De muren van de oude vesting met groen en water vormen een lint waar bewoners en bezoekers langs kunnen wandelen. Ook kunnen zij hier aan het water en in de schaduw van bomen zitten.
  • Binnen de stadsmuur zorgen groene hofjes en water voor verkoeling en rust in de stad. Daarnaast zijn geveltuintjes in de straten en groene tuinen van bewoners belangrijk. Ook bij nieuwe plannen vormen hofjes een groene en rustige voor bewoners en bezoekers.
  • Bewoners en bezoekers kunnen wandelen in het groen bij de bastions (verdedigingswerken van de vesting) en grachten uit de 17e eeuw. De bastions en grachten vormen een kring rond de oude stadsmuur. Hier zijn er mogelijkheden om energie uit water op te wekken, gebouwen te plaatsen op de bastions en vaarroutes te maken door de grachten.
  • Bij de linies, die bijvoorbeeld in het Waterkwartier nog te herkennen zijn, kan de vesting een thema zijn voor het ontwikkelen van de buurten. De vesting is namelijk een inspiratiebron voor verhalen, identiteit van de buurten en manieren om elkaar te ontmoeten.
  • Het IJselfront is een stenen vesting (grens) die belangrijk is voor de waterveiligheid bij de IJssel. Het waterfront is een geschikt gebied voor ontspanning en  ontmoetingen.

Samenwerking

De visie Vesting van de toekomst heeft de gemeente gemaakt samen met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, provincie Gelderland en het waterschap Rijn en IJssel. Samen met deze partners, inwoners en ondernemers wil de gemeente stap voor stap werken aan een aantrekkelijke binnenstad. Daarom wil de gemeente deze visie gebruiken bij:

• Plannen voor de ingangen van de binnenstad, zoals: Polsbroek, Poort van Zuid en Klein Vaticaan.
  • Het onderhoud van bomen, zoals de bomen aan de Martinetsingel en de Rozengracht.
  • Subsidies die we krijgen, zoals de subsidie voor het aanpassen van de zuidoever van de vispoortgracht met geld van de Europese Unie.

Reacties en vervolg

De gemeente is van plan om de visie Vesting van de toekomst voor te leggen aan de gemeenteraad in november 2020. De gemeenteraad kan de visie hierna vaststellen. We zijn benieuwd naar uw reactie op de visie Vesting van de toekomst. De concept visie kunt u lezen via de website van de gemeenteraad Zutphen. Via het online reactieformulier kunt u uw mening of aanvullingen doorgeven. U kunt tot en met 15 november 2020 reageren. De reacties nemen wij mee bij de voorbereiding van het raadsvoorstel over de visie Vesting van de toekomst.

Bekijk hier de foto's Visie Vesting van de Toekomst (.pdf - 3MB)

Vesting van de Toekomst afbeelding