Ideeën die werkelijkheid zijn geworden

2 verhalen over ideeën die ontstonden in de buurt en uitgevoerd zijn. De Stadsboomgaard Zutphen en het Kersenlaantje bij de Weg naar Vierakker.

Stadsboomgaard Zutphen

Kersenlaantje

Stadsboomgaard Zutphen

Logo Stichting Vogelpark en StadsboomgaardBewoners namen in 2012 het initiatief om de vergeten Stadsboomgaard in Zutphen in ere te herstellen door de herplant van 27 fruitbomen van historische rassen. Sindsdien worden de 45 fruitbomen in de boomgaard 2 keer per jaar gesnoeid en wordt er meerdere malen per jaar onderhoud gepleegd om deze boomgaard in goede conditie te houden.

De Stadsboomgaard Zutphen is eigendom van de gemeente Zutphen. Van het voorjaar tot de herfst wordt het gras een aantal keren door de gemeente gemaaid. Ook houdt de gemeente Zutphen de boomspiegels bij.

Bomen planten tijdens NLDoet 2016Werkgroep Stadsboomgaard

De werkgroep Stadsboomgaard bestaat uit 50 actieve buurtbewoners en liefhebbers en de snoeiwerkgroep IVN Venel Zutphen/Warnsveld. Stichting Landschapsbeheer Gelderland stelt hen gereedschap beschikbaar en ondersteunt coördinatoren van bewonersinitiatieven met een halfjaarlijkse nieuwsmail. De Stadsboomgaard maakt onderdeel uit van de Stichting Vogelpark & Stadsboomgaard Zutphen.

Educatief Groen Partnerschap

De Stadsboomgaard heeft een Educatief Groen Partnerschap met basisschool De Bongerd. In 2015 hebben leerlingen van de basisschool, met medewerking van de werkgroep Stadsboomgaard, op het schoolplein 10 fruitbomen van historische rassen aangeplant. De werkgroep Stadsboomgaard onderhoudt de fruitbomen. Ook geeft de werkgroep veldlessen en helpen kinderen waar nodig mee bij werkzaamheden in de Stadsboomgaard.

Doelstelling van de werkgroep Stadsboomgaard

De doelen van de werkgroep zijn:

• onderhoud en behoud van de Stadsboomgaard Zutphen;
  • bijdragen aan de kenmerkende ecologische en cultuurhistorische waarde van het landschap;
  • het in stand houden van groen erfgoed;
  • het bevorderen van cohesie in de wijk;
  • het verspreiden van kennis;
  • het belang van behoud van historische fruitrassen, en
  • educatie.

Activiteiten

Er worden excursies gehouden over de boomgaard, de geschiedenis van het gebied en de verbinding met de historische vestingwerken van Zutphen gelegen in het Vogelpark. In samenwerking met de Stadsboomgaard houdt de Vogelwerkgroep Zutphen jaarlijks een natuur- en vogelexcursie door het gebied. De Stadsboomgaard houdt minstens 1 keer per jaar open huis, waaronder Open Monumentendag.

Gemeentelijk groenmonument

Omslag boek StadsboomgaardSinds mei 2017 is de Stadsboomgaard gemeentelijk groenmonument. Ter ere van deze aanwijzing is er een boek uitgekomen over de geschiedenis van de Stadsboomgaard, stadslandbouw, lusthoven en Zutphense vestingwerken. Deze fullcolour gebonden uitgave is te verkrijgen via: stadsboomgaardzutphen@live.nl en kost € 19,95. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van de Stadsboomgaard.

Meer weten?

Meer informatie over de Stadsboomgaard vindt u op:

Bekijk ook de Stadsboomgaard-filmpjes

Kersenlaantje

Dorien Bogerd bedacht een laantje van kersenbomen nabij de Weg naar Vierakker. Het plan paste niet binnen de bestaande regelgeving.

Kersenlaantje aanplant

Zoektocht

Dorien Bogerd vertelt: “Het was een zoektocht naar mogelijkheden maar het resultaat is prachtig. Een laantje maken van kersenbomen, tussen de pluktuin en paardenwei bij de Weg naar Vierakker. Dat was ons idee vanuit Bioakker en Pluk de Stad. In het voorjaar prachtige bloesem, in het najaar heerlijke vruchten. Bewoners uit Zutphen die wilden sponsoren waren snel gevonden en wat ons betreft gingen de bomen nog dezelfde maand de grond in.

Plan past niet

Tijdens gesprekken met de gemeente bleek het alleen zo snel niet te lukken. Vele vragen als: ‘Wie is verantwoordelijk als er een kind uit een boom valt?’, ‘Wat als de bomen over 10 jaar moeten wijken voor andere plannen?’ en ‘Hoe is het onderhoud (met name op de lange termijn) geregeld?’ kwamen langs. Lastig was dat ons idee niet paste binnen de bestaande regelgeving, maar uiteindelijk hebben we alle details op papier gezet en is het toch gelukt. Mede omdat een medewerker van de gemeente heeft gezocht naar mogelijkheden en diverse organisaties heeft samengebracht.

Feestje

Tijdens de boomfeestdag op 20 maart 2013 hebben we samen met 2 scholen en 3 andere partijen de kersenbomen geplant en er een echt feestje van gemaakt."