Individuele inkomenstoeslag

De individuele inkomenstoeslag is een financiële bijdrage van de gemeente voor mensen die al lang een laag inkomen hebben.

U kunt het geld gebruiken om bijvoorbeeld rekeningen te betalen of een nieuwe koelkast of wasmachine van te kopen. U hoeft niet te laten zien waar u het geld aan uitgeeft. Het geld is een extraatje en wordt niet van uw uitkering afgetrokken. U betaalt geen belasting over het geld.

De individuele inkomenstoeslag is in de plaats gekomen van de langdurigheidstoeslag en lijkt er erg op. De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag voor mensen die 3 jaar of langer van een laag inkomen moeten leven. De hoogte van het bedrag verschilt per huishouden:

  • alleenstaande: € 300
  • alleenstaande ouder: € 375
  • gehuwden/samenwonenden: € 420
  • verblijf in een instelling (als u geen woonlasten hebt in verband met (het aanhouden van) een eigen huis): 50% van deze bedragen.

Voorwaarden

Om de individuele inkomenstoeslag te ontvangen, moet u aan alle onderstaande voorwaarden voldoen:

Aanvragen

De toeslag vraagt u aan via Berekenuwrecht of met het aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag (pdf, 146 kB). U kunt dit formulier ook afhalen bij de balie van ons kantoor aan de Henri Dunantweg 1.