Bijstand aanvragen

Met deze uitkering wordt uw inkomen aangevuld tot het sociale minimum.

Als u te weinig geld heeft om van te leven, komt u misschien in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Met deze uitkering wordt uw inkomen aangevuld tot het sociale minimum. Het sociaal minimum is het bedrag dat u minimaal nodig heeft om van te leven en kan verschillend zijn per persoon of huishouden. U ontvangt een bijstandsuitkering totdat u weer genoeg inkomen heeft.

De aanvraag voor een bijstands- of IOAW-uitkering doet u bij uw gemeente. Uw gemeente bepaalt of u een uitkering krijgt. Als u voor 1965 bent geboren, komt u misschien in aanmerking voor een IOAW-uitkering. Ook dat beslissen wij. Wij voeren vier verschillende regelingen uit: de Participatiewet, IOAW, BBZ en IOAZ.

Kijk eerst of u in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering.

Stappenplan bijstand aanvragen:

  • Om bijstand te krijgen, moet u zich eerst bij UWV inschrijven als werkzoekende. U meldt zich aan bij het UWV. U heeft daarbij uw DigiD inloggegevens nodig.
  • U kunt daarna een bijstandsuitkering aanvragen via dezelfde website.
  • Zodra u de bijstand heeft aangevraagd, krijgt u een uitnodiging via e-mail voor het vervolgtraject.
  • Komt u niet op de vervolgafspraken? Dan gaan wij ervanuit dat u geen uitkering meer nodig heeft en wordt uw aanvraag niet in behandeling genomen.
  • Wij beslissen binnen 8 weken over uw aanvraag. Als er gegevens ontbreken, die u nog moet aanleveren, dan duurt uw aanvraag langer.

Geen DigiD

Heeft u geen DigiD? Vraag deze dan aan. Bel ons daarna en geef door dat uw DigiD is aangevraagd. Zo wordt een meldingsdatum voor uw uitkering geregistreerd. Binnen 5 werkdagen ontvangt u uw DigiD.

Aanvraag indienen lukt niet

Lukt het u niet om een aanvraag in te dienen bij het UWV via werk.nl? Bel ons dan zo snel mogelijk. Dan helpt onze medewerker u verder.

Geen vaste woon- of verblijfplaats

Heeft u geen vaste woon- of verblijfplaats, neem dan telefonisch contact met ons op.

Meer informatie

Voor meer informatie over de Participatiewet verwijzen we u naar de website van de rijksoverheid. Andere vragen? Neem contact op met ons via 14 0575 of info@zutphen.nl.