Wat kunt u zelf doen

Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk actie onderneemt als u geldproblemen of schulden hebt. Zorg ervoor dat uw financiële situatie duidelijk is. Zo heeft u zelf overzicht en kunnen wij u sneller helpen, als dat nodig is.

Wacht niet te lang, vraag op tijd om hulp. We zijn altijd bereid om met u te praten over en samen met u te zoeken naar de beste oplossing.

Schulden voorkomen

Zorg ervoor dat uw inkomen en uitgaven in balans zijn. Dit betekent dat u niet meer uitgeeft dan dat u maandelijks ontvangt. U kunt een overzicht maken van de maandelijkse inkomsten en uitgaven.

Misschien kunt u ook nog bezuinigen op uw vaste lasten en de boodschappen. Handige bespaartips kunt u vinden op de website van het Nibud. Denk er ook aan om maandelijks wat geld opzij te zetten voor onvoorziene uitgaven, zoals een nieuwe wasmachine. Zo voorkomt u dat er geldproblemen ontstaan.

Zorg er ook voor dat uw administratie op orde is en geordend is (bijvoorbeeld in mappen). Vindt u het moeilijk om uw administratie op orde te houden? Neem dan contact op met Perspectief of Schuldhulpmaatje voor ondersteuning. U kunt ook zelf aan de slag met Startpuntgeldzaken.

Startpuntgeldzaken

Op de website van Startpuntgeldzaken  vindt u online geldplannen. Met deze geldplannen krijgt en houdt u uw geldzaken op orde. U vult uw plan – anoniem – in en u heeft na invullen een actieplan in handen. U weet precies wat u kunt doen om uw situatie te verbeteren.

De geldplannen zijn een handige manier om tips te krijgen over geld. U krijgt tips om uw uitgaven te verminderen of uw inkomsten te verhogen. Daarnaast krijgt u inzicht in hoe u zorgvuldige keuzes kunt maken voor als u geld over heeft. En als u financiële zorgen heeft, wordt stap voor stap aangegeven hoe u uit de zorgen kan komen.

Verschillende plannen voor verschillende gezinnen

Op de website vindt u verschillende geldplannen. Bijvoorbeeld voor jonge gezinnen of alleenstaanden. De plannen zijn geschikt voor alle inkomens. Ze zijn onderdeel van Startpunt Geldzaken van het Nibud.

Zelf schulden oplossen

Probeert u zelf uw schulden op te lossen? Onderstaand stappenplan kan u helpen. Wacht niet te lang om hulp in te schakelen.

  • Stap 1: Maak een maandbegroting van de inkomsten en uitgaven. Zo weet u precies wat er maandelijks over blijft om af te lossen aan de schuldeisers. De website van Zelfjeschuldenregelen helpt bij het maken van een begroting.
  • Stap 2: Zoek naar mogelijkheden om het inkomen te verhogen en/of om te besparen op de uitgaven. U kunt dan meer aflossen aan de schuldeisers.
  • Stap 3: Maak een overzicht van de schulden. Bij wie heeft u schulden en hoe hoog is de schuld?
  • Stap 4: Neem contact op met de schuldeisers. Leg uit wat er aan de hand is en probeer samen met de schuldeiser naar een oplossing te zoeken. Maak geen betaalafspraken die u niet kunt nakomen!
  • Stap 5: Laat alle betaalafspraken vast leggen in een betaalregeling en kom deze na!
  • Stap 6: Lukt het niet om betaalafspraken te maken met de schuldeisers of zijn de maandelijkse betalingen te hoog om na te komen? Neem dan contact met ons op.

Inkomsten verhogen

Ga op zoek naar mogelijkheden om het inkomen te verhogen.

Misschien komt u in aanmerking voor toeslagen van de Belastingdienst of regelingen binnen de gemeente. Via de website van Berekenuwrecht kunt u zien op welke regelingen u recht heeft.

Een andere tip is om op zoek te gaan naar (extra) werk. Een baan geeft u extra inkomen waardoor de schulden sneller kunnen worden afbetaald. Schrijf u in bij uitzendbureaus in de regio en check de vacaturesites. U kunt zich ook melden bij GelreWerkt! voor ondersteuning bij het vinden van werk.

Besparen

Als u een overzicht heeft van de inkomsten en uitgaven, kijk dan eens goed naar de uitgaven. Waar kunt u op besparen? Kunt u misschien overstappen naar een goedkopere energieleverancier of verzekering? Let wel goed de voorwaarden van uw contracten. Soms krijgt u een boete als u het contract eerder beëindigt dan de afgesproken termijn. Kijk ook na of u geen dubbele verzekeringen heeft lopen.

Weten of u te veel betaalt voor uw verzekering of vaste lasten als water en energie? Vergelijk de aanbieders via een vergelijkingssite zoals Independer

Misschien kunt u ook besparen op andere uitgaven zoals de boodschappen, lidmaatschappen of op loterijen en goede doelen.