De Omgevingswet

Heeft u wel eens een project willen starten, maar liep u compleet vast op het aanvragen van de juiste vergunningen en het uitzoeken van de regelgeving rondom uw idee? Vanaf 2021 komt hier verandering in. Dan wordt de Omgevingswet ingevoerd. Wat houdt dit in en wat betekent dit voor u?

Bij een uit- of aanbouw van uw woning of bij het organiseren van een evenement moet u vaak meerdere vergunningen vragen. De Omgevingswet maakt dit een stuk makkelijker.

Vanaf 2021 hoeft u namelijk voor een idee, project of bouwplan nog maar naar 1 digitaal loket. Er geldt nog maar 1 wet en er is daarom ook maar 1 procedure. Een ander groot voordeel is dat we met de Omgevingswet veel tijd besparen. Een aanvraag duurt geen 26 weken meer, maar in de meeste gevallen 8 weken.

U weet in één oogopslag wat er mag

Dankzij de Omgevingswet weet u in 1 oogopslag wat er in uw omgeving mag. Hierbij kunt u denken aan regels voor:

  • Bouwprojecten;
  • Geluidsoverlast;
  • Milieu;
  • Veiligheidseisen.

Er is meer mogelijk

Voor initiatiefnemers is er veel meer mogelijk dankzij de Omgevingswet. Waar er eerder vooral veel gedetailleerde regels zijn, komen er in de toekomst meer algemenere regels. Deze regels kunnen per gemeente anders zijn en er is veel ruimte voor interpretatie. Hierdoor wordt er vooral gekeken naar mogelijkheden en niet naar beperkingen.

Wat doen wij?

Het is een ingewikkeld proces om de Omgevingswet goed in te voeren. De komende tijd zijn wij dan ook druk bezig met de voorbereidingen. We bekijken bijvoorbeeld welke ambities wij hebben en wat er in de omgevingsvisie komt te staan. Hierbij kijken we graag samen met u naar de mogelijkheden. We zijn bezig met bestaande informatie digitaal beschikbaar te maken. Ook starten we proefprojecten.

Onze proefprojecten

We werken de komende tijd met een aantal proefprojecten (zoals Omgevingsplan Buitengebied [link]) zodat we goed kunnen kijken hoe de Omgevingswet het beste kan worden uitgevoerd. Op deze manier zijn we goed voorbereid voor 2021, wanneer de Omgevingswet geldt.

Meer informatie

Website van de Rijksoverheid (met video uitleg ‘De winst van de Omgevingswet voor de burger’)

IJsselfront Zutphen