Ontheffing parkeren centrum en blauwe zone

Bent u aan het werk in een gebied waar u moet betalen voor parkeren of waar een parkeervergunning nodig is? Bijvoorbeeld als aannemer, schilder, verhuizer of installateur? Dan kunt u een ontheffing parkeren aanvragen.

Voorwaarden

  • Het moet noodzakelijk zijn dat uw voertuig in de buurt geparkeerd staat om uw werk te kunnen doen.
  • U mag met een ontheffing niet parkeren in het voetgangersgebied, op het marktterrein (Groenmarkt en Zaadmarkt) en tijdens een evenement op het evenemententerrein.

Kosten parkeerontheffing 2020

De kosten van een parkeerontheffing zijn afhankelijk van de duur:

Periode

Prijs

maximaal 1 dag

€ 12,80

maximaal 1 week

€ 31,65

maximaal 1 maand

€ 56

maximaal 3 maanden

€ 130,20

maximaal 6 maanden

€ 259,20

maximaal 9 maanden

€ 378,40

maximaal 1 jaar

€ 505,60

 

Aanvragen ontheffing

Vraag een ontheffing online aan via het digitale loket voor parkeren. Als inwoner heeft u hierbij DigiD nodig; als ondernemer eHerkenning. Als ondernemer kunt u (in plaats van eHerkenning) ook inloggen met inlogcodes van de gemeente.

Logo iDeal

Bij het online aanvragen of verlengen van uw parkeerabonnement betaalt u met iDeal.

Aanvragen in het stadhuis

U kunt de ontheffing ook aanvragen in het stadhuis. Maak hiervoor een afspraak of loop binnen tijdens de openingstijden. Als u de ontheffing in het stadhuis aanvraagt moet u deze direct betalen.

Kenteken aanmelden of wisselen van kenteken

Na het aanvragen en betalen van uw ontheffing, moet u het juiste kenteken nog aanmelden. Dit doet u via de webapp (een mobiele website). Na het aanmelden van uw kenteken is deze meteen actief.

In de webapp kunt u uw kenteken ook wisselen. U kunt dit vergelijken met het verplaatsen van uw parkeerkaart van de ene auto naar de andere.

Let op: wanneer u uw ontheffing heeft verlengd, is het van belang dat u het kenteken opnieuw aanmeldt op de datum waarop de nieuwe ontheffing ingaat.

Instructievideo

In een instructievideo leggen wij u uit hoe u werkt met het digitale loket voor parkeren en met de webapp. U bekijkt de video op Youtube. In de beschrijving onder de video kunt u direct naar het juiste onderdeel in de video gaan.

Ga naar de instructievideo