Parkeerontheffing en bezoekerspas blauwe zone

Bewoners en bedrijven in een gebied met een beperkte parkeerduur (een blauwe parkeerzone) kunnen een parkeerontheffing krijgen. Deze is 3 jaar geldig. De ontheffing is gekoppeld aan het kenteken van uw auto. Per ontheffing zijn meerdere kentekens mogelijk. U kunt per adres ook 1 bezoekerspas voor de blauwe zone aanvragen. Deze is niet gekoppeld aan een kenteken.

Kosten 2019

Een parkeerontheffing voor de blauwe zone kost € 42,60 in 2019. Het tarief zal in 2020 hoger zijn. Dit wordt vastgesteld door de raad. Zodra er een besluit over is genomen, vermelden we hier het tarief voor 2020.

Aanvragen

Vraag een ontheffing of bezoekerspas voor een blauwe zone online aan via het digitale loket voor parkeren. Als inwoner heeft u hierbij DigiD nodig; als ondernemer eHerkenning. Als ondernemer kunt u (in plaats van eHerkenning) ook inloggen met inlogcodes van de gemeente.

Bij het online aanvragen of verlengen van uw ontheffing of bezoekerspas betaalt u met iDeal.

Logo iDeal

Aanvragen in het stadhuis

U kunt de ontheffing ook aanvragen in het stadhuis. Maak hiervoor een afspraak of loop binnen tijdens de openingstijden. Als u de ontheffing in het stadhuis aanvraagt moet u deze direct betalen.

Wijzigen van uw kenteken (parkeerontheffing)

Wilt u uw kenteken wijzigen van uw parkeerontheffing? Dit doet u via het digitale loket voor parkeren. Als u bent ingelogd kunt u bij het betreffende parkeerproduct via de knop ‘wijzigen’ een kenteken wijzigen, verwijderen of toevoegen.

Kenteken aanmelden of wisselen van kenteken (bezoekerspas)

Om de bezoekerspas blauwe zone te kunnen gebruiken moet u het juiste kenteken nog aanmelden. Dit doet u via de webapp (een mobiele website). Na het aanmelden van uw kenteken is deze meteen actief en kunt u geen boete meer krijgen.

In de webapp kunt u uw kenteken ook wisselen. U kunt dit vergelijken met het verplaatsen van uw parkeerkaart van de ene auto in de andere.

Instructievideo

In een instructievideo leggen wij u uit hoe u werkt met het digitale loket voor parkeren en met de webapp. U bekijkt de video op Youtube. In de beschrijving onder de video kunt u direct naar het juiste onderdeel in de video gaan.

Ga naar de instructievideo