Parkeerontheffing en bezoekerspas blauwe zone

Bewoners en bedrijven in een gebied met een beperkte parkeerduur (een blauwe parkeerzone) kunnen een parkeerontheffing krijgen. Deze is 3 jaar geldig. De ontheffing is gekoppeld aan het kenteken van uw auto. Per ontheffing zijn meerdere kentekens mogelijk. U kunt per adres ook 1 bezoekerspas voor de blauwe zone aanvragen. Deze is niet gekoppeld aan een kenteken.

Kosten

Een parkeerontheffing voor de blauwe zone kost € 42,60.

Aanvragen

Vraag een ontheffing of bezoekerspas voor een blauwe zone online aan via het digitale loket voor parkeren. Als inwoner heeft u hierbij DigiD nodig; als ondernemer eHerkenning. Als ondernemer kunt u (in plaats van eHerkenning) ook inloggen met inlogcodes van de gemeente.

Bij het online aanvragen of verlengen van uw ontheffing of bezoekerspas betaalt u met iDeal.

Logo iDeal

Aanvragen in het stadhuis

U kunt de ontheffing ook aanvragen in het stadhuis. Maak hiervoor een afspraak of loop binnen tijdens de openingstijden. Als u de ontheffing in het stadhuis aanvraagt moet u deze direct betalen.

Kenteken aanmelden of wisselen van kenteken

Na het aanvragen en betalen van uw ontheffing moet u het juiste kenteken nog aanmelden. Dit doet u via de webapp (een mobiele website). Na het aanmelden van uw kenteken is deze meteen actief en kunt u geen boete meer krijgen.

In de webapp kunt u uw kenteken ook wisselen. U kunt dit vergelijken met het verplaatsen van uw parkeerkaart van de ene auto in de andere.

Instructievideo

In een instructievideo leggen wij u uit hoe u werkt met het digitale loket voor parkeren en met de webapp. U bekijkt de video op Youtube. In de beschrijving onder de video kunt u direct naar het juiste onderdeel in de video gaan.

Ga naar de instructievideo