Strooien bij gladheid

De gemeente Zutphen strooit preventief. Dit betekent dat de strooiwagens strooien als het nog niet glad is, maar als we wel verwachten dat het glad wordt. We strooien tegelijkertijd met de provincie Gelderland en omliggende gemeenten.

Onze collega’s en materiaal staan in het gladheidsseizoen dag en nacht klaar om in actie te komen bij (beginnende) gladheid. Doordat we al strooien voordat het glad wordt, kan het zout inwerken.

De Zutphense strooiroutes zijn op basis van urgentie verdeeld in verschillende netwerken. Het is niet mogelijk om in alle straten te strooien en te vegen. Hieronder leest u welke straten, wegen en fietspaden we als eerste strooien. En hoe we de gladheid bestrijden als het langere tijd glad is.

De belangrijkste wegen en fietspaden strooien we als eerste

Bij (beginnende) gladheid strooien we als eerste de wegen en fietspaden waar de risico’s van gladheid het grootst zijn. Dit zijn de belangrijkste, doorgaande wegen, fietspaden en busroutes. Ook strooien we bij scholen en verzorgingshuizen. Dit noemen we het B-netwerk. Deze route is meestal binnen 3 uur gestrooid. Binnen de bebouwde kom ligt de strooiroute niet verder dan 300 meter van de woningen. Geeft de weersverwachting 'kans op gladheid', dan strooien we deze route. Ook 's nachts en in het weekend.

Kaart met het B-netwerk (pdf, 11,4 MB). Let op: het laden van het bestand kan even duren. De blauwe routes geven aan welke wegen de gemeente strooit. De roze routes zijn van de provincie en/of andere wegbeheerders.

Fietspad oude IJsselbrug

Het fietspad van de oude IJsselbrug is vaak eerder glad dan de omliggende wegen. Daarom krijgt dit fietspad een bijzondere behandeling en wordt hier vaker gestrooid.

Als het blijft sneeuwen en vriezen

Blijft het sneeuwen en vriezen, dan breiden we de route uit. We noemen dit het C-netwerk. Op deze routes strooien we niet met zout, maar met zand. We willen geen zouttekort en zand is minder schadelijk voor het milieu. Door dit zand dooit het ijs niet, maar de weg wordt wel minder glad. Wanneer er sneeuw ligt, proberen we dit weg te halen met sneeuwschuivers.
Op de belangrijkste, doorgaande wegen, fietspaden en busroutes blijven we met zout strooien.

Noodroute (A-netwerk)

Bij een tekort aan zout of bij extreem weer, geldt het A-netwerk. In deze route strooien we alleen de belangrijkste wegen en busroutes. De route is opgesteld met politie en brandweer. We strooien dan ook 's nachts en in het weekend. Als er een tekort aan zout is, strooien we de andere wegen in het B-netwerk met zand. Fietspaden worden in deze noodroute niet gestrooid. Bekijk hier de plattegrond van de noodroute (pdf, 5.5 MB). Het gaat op deze plattegrond om de blauwe routes. De rode routes zijn van de provincie en/of andere wegbeheerders.

Bekijk de video "Strooien in de gemeente Zutphen"

Beeld uit de video Strooien in de gemeente Zutphen