Strooien bij gladheid

We strooien preventief. Dit betekent dat de strooiwagens gaan strooien als het nog niet glad is. We strooien tegelijkertijd met de provincie Gelderland en omliggende gemeenten.

Het is niet mogelijk om in alle straten te strooien en te vegen.

A-route

Bij (beginnende) gladheid strooien we als eerste de belangrijkste, doorgaande wegen, fietspaden en busroutes. Dit noemen we de A-route. Deze totale strooiroute is meestal binnen 3 uur gestrooid. Binnen de bebouwde kom ligt de strooiroute niet verder dan 300 meter van de woningen. Geeft de weersverwachting 'kans op gladheid', dan strooien we de A-route. We strooien ook 's nachts en in het weekend.

B-route

Alle wegen die niet bij de A-route horen, horen bij de B-route. Deze route komt alleen aan de beurt als de A-route voldoende gestrooid is en als het blijft sneeuwen en vriezen. Op de B-routes strooien we niet meer met zout, maar met (breker)zand. We willen geen zouttekort en zand is minder schadelijk voor het milieu.  Door dit zand dooit het ijs niet, maar de weg wordt wel minder glad.

Fietspad oude IJsselbrug

Het fietspad van de oude IJsselbrug is vaak eerder glad dan de omliggende wegen. Daarom krijgt dit fietspad een bijzondere behandeling en wordt vaker gestrooid.

Noodroute

Bij een tekort aan zout of bij extreem weer, geldt de noodroute. In deze route strooien we alleen de belangrijkste wegen en busroutes. De route is opgesteld met politie en brandweer. We strooien dan ook 's nachts en in het weekend. Als er een tekort aan zout is, strooien we de andere wegen in de A-route met (breker)zand. Bij extreem weer, strooien (en vegen) we alleen de belangrijkste wegen. De fietspaden worden in deze noodroute niet gestrooid.