Gemeente Zutphen start proef met andere manier van afval inzamelen

8-11-2023

In het voorjaar van 2024 start gemeente Zutphen in drie wijken met een pilot voor het anders inzamelen van afval. Deze pilot onder de naam ‘Omgekeerd inzamelen afval’ loopt tot eind maart 2025. Met deze pilot wil de gemeente ervaring opdoen en informatie verzamelen of deze wijze van inzameling in de toekomst voor de gehele gemeente Zutphen gaat gelden.

Wethouder Rick Verschure: ‘In ons Grondstoffenplan 2023 – 2027 met de naam Grondstofrijk Zutphen (vastgesteld in de raadsvergadering van 13 december 2022) hebben we als doelstelling aangegeven dat gemeente Zutphen graag stappen wil zetten in de richting van een meer circulaire economie. Het meer hoogwaardig recyclen van grondstoffen die bij huishoudens vrijkomen kan daaraan een grote bijdrage leveren. Daarom onderzoeken we met deze proeven of deze werkwijze de gewenste verbetering zal opleveren. We hopen dat we hierbij kunnen rekenen op het begrip van onze inwoners in deze buurten voor de noodzaak tot andere vormen van inzameling. We zullen er hard aan moeten trekken om de milieudoelstellingen in de toekomst te realiseren. Dat lukt alleen als we er gezamenlijk voor gaan.’

Anders inzamelen

Voor de inwoners van de gekozen wijken betekent dit dat zij het restafval niet langer in de grijze container kunnen aanbieden voor het ophalen. De grijze containers vervallen voor hen. Het restafval kunnen zij wegbrengen naar ondergrondse afvalcontainers in hun buurt. Het moment van restafval wegbrengen kunnen zij zo zelf bepalen.

De buurten waar de proef gaat plaatsvinden

De drie proeven worden uitgevoerd in de volgende wijken:

  • De Clerqstraat – Leeweriklaan
  • Omgeving Vispoorthaven – Houtwal – Rietbergstraat
  • Tichelkuilen.

In de omgeving van De Clerqstraat en Vispoorthaven zijn reeds ondergrondse containers aanwezig. Deze kunnen gebruikt worden in deze proef. In Tichelkuilen komt een nieuwe ondergrondse container.

Nauwgezet voortgang volgen

Deze pilots zijn een gezamenlijk project van de gemeente Zutphen en afvalverwerkingsbedrijf Circulus. De ontwikkeling in de pilot worden nauwgezet gevolgd. Zo worden inwoners in de wijken en op drie momenten gevraagd om een enquête in te vullen: voordat de pilot begint, halverwege en aan het eind van de pilot. Met de uitkomst van deze pilot hoopt gemeente Zutphen vast te kunnen stellen dat deze manier van restafval verzamelen leidt tot betere afvalscheiding en recycling.